NS R-NET FLIRT

Type Flirt 3
Aantal 6
Aantal delen 2
Nummering 2010-2015
Fabrikant Stadler Rail
Exploitant Nederlandse Spoorwegen Abellio
Inzetgebied Gouda – Waddinxveen – Boskoop – Alphen aan den Rijn
Lijn(en) Gouda – Alphen aan den Rijn
Bouwjaar 2015 – 2016
Indienststelling 11 december 2016
Samenstelling mBk+ABk
Aantal delen 2
Asindeling Bo‘ 2‘ 2‘
Assen 6
Spoorwijdte 1435 mm
Massa 98,5 ton
Lengte over buffers 45,70 m
Breedte 2,820 m
Hoogte 4,120 m
Omgrenzingsprofiel EN 15273 / G2
Maximumsnelheid 140 km/h
Dienstsnelheid 140 km/h
Versnelling 0,95 m/s2
Wieldoorsnee 920mm (kopbak)
760mm (jacobsstel) 760mm (jacobsstel)
Minimale boogstraal 100 m
Vloerhoogte 780 mm (laag)
1,180 m (hoog) 1,180 m (hoog)
Deuren Elektrische zwenk-schuifdeuren
8 8
Deurbreedte 1300 mm
Aantal zitplaatsen 103
Zitplaatsen 1e klas 20
Zitplaatsen 2e klas 67
Aantal klapzittingen 16
Aantal staanplaatsen 132 (4 pers./m²)
Techniek Techniek
Stroomsysteem = 1.500 V
Aandrijving elektrisch
Continuvermogen 1500 kN
Trekkracht 100 kN
Treinbeïnvloeding ATB-EG fase 4
Treinradio GSM-R
Remopschriften DK-R-A-E-Mg
Koppeling Scharfenbergkoppeling
Bijzonderheden R-net

De NS R-Net Flirt betreft een serie van 6 treinstellen van het type Stadler Flirt 3 van de NS die via dochteronderneming Abellio Rail zijn besteld. De stellen zijn aangeschaft voor inzet op de spoorlijn Gouda – Alphen aan den Rijn. De treinstellen zijn eigendom van NS Reizigers, maar vormen een aparte deelserie, naast de Flirt-stellen voor het Hoofdrailnet.

Geschiedenis

De treinstellen zijn aangeschaft na de gunning van de concessie Treindienst Alphen aan den Rijn – Gouda voor de periode 2016-2031. De stellen zijn besteld via een order van de Duitse NS-dochteronderneming Abellio Rail NRW. Het gaat hier om min of meer standaard treinstellen die daardoor relatief snel geleverd konden worden. De treinstellen zijn gebouwd in de hoofdvestiging van Stadler, in de Zwitserse plaats Bussnang.

Op 3 december 2015 werd het eerste treinstel, met treinstelnummer 2010, in Nederland afgeleverd. In 2016 volgden de overige vijf treinstellen. Tussen januari 2016 en december 2016 werden er diverse testritten op het Nederlandse spoor gedaan, waarbij ook tevens het treinpersoneel ervaring op kon doen met deze treinstellen.

Ontwerp en bouw

Door het gebruik van een Jacobsdraaistel is de bakovergang kort en breed, wat zorgt voor een grote mate van transparantie. Van binnen ontbreken dwars-/kopwanden en tussendeuren, alleen de eerste en tweede klas worden door glazen deuren en tussenwanden van elkaar gescheiden. De treinstellen zijn onder andere voorzien van airconditioning, een reizigersinformatiesysteem met displays en automatische omroep, (beveiliging)camera’s en een noodoproepsysteem waarmee na bediening van de reizigersnoodrem akoestisch contact met de machinist mogelijk is. De R-Net Flirt is in tegenstelling tot de reguliere NS Flirt voorzien van zandstrooiers. Ook ontbreken de buitendeuren van de cabine.

Reizigers krijgen onder meer toegang tot usb-oplaadpunten voor het opladen van mobiele apparaten, stopcontacten, en een gratis toegankelijk wifi-netwerk. Verder zijn de treinstellen voorzien van een lage vloer, uitschuiftreden en een rolstoeltoegankelijk toilet om het reizen voor mensen met een fysieke beperking makkelijker te maken. In de treinstellen bevinden zich eerste en tweede klas afdelingen, een lounge, een kinderhoek en een ruimte voor het opstellen van fietsen. De eerste klas kenmerkt zich door het gebruik van lederen stoelen en een tapijtvloer. De stoelen zijn van het type Sophia, en zijn gebouwd door het Spaanse Fainsa. In de daluren en zomermaanden kunnen reizigers gratis hun fiets meenemen.

Daar de treindienst over de spoorlijn Gouda – Alphen aan den Rijn deel uitmaakt van het R-net, zijn de stellen geleverd in de R-net-huisstijl. Dit weerspiegelt zich in het grijs/rode uiterlijk en de specifieke interieurkenmerken, zoals het patroon van de stoelen en de signalering aan boord.  Deze herkenbare huisstijl van R-net werd ontworpen door ontwerpbureau FromAtoB Public Design.

Inzet

De treinstellen worden sinds 11 december 2016 planmatig ingezet in de reizigerdienst op de spoorlijn Gouda – Alphen aan den Rijn.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
8600 Sprinter Alphen a/d Rijn – Gouda Rijdt onder de formule van R-net

Maak jouw eigen website met JouwWeb