Spoorwegsein 

Algemene Seinweetjes


Dwergsein


Een dwergsein staat laag aan de grond. Deze heeft zijn naam te danken aan de hoogte (Het sein is nooit hoger dan 1 Meter.) En zie je vaak op plekken waar de trein Max 40 mag!
een dwergsein staat altijd Rechts van de bestuurder. van een dwergsein bestaat maar 1 P Sein (Deze staat in Den Haag CS). Er zijn altijd uitzonderingen. In Amsterdam op het centraal station zijn op hoge uitzondering 3 seinen Links van de bestuurder (Zie De foto’s) Deze staan dan met een pijl naar rechts gericht naar het goede spoor!

In amsterdam zijn ook de enige Dwergseinen te vinden met een Gele pijl 1 Witte lamp en 1 rode lamp!

Het sein mag voorbij worden gereden met 40 KM/U En niet harder

Het sein (Rood) Zegt dat de machinist moet stoppen voor het rode sein en niet mag vertrekken.

Het Sein (Geel) Het sein geeft toestemming om te mogen afrijden (Maar een Machinist moet wel op de seinen letten het volgende sein kan ROOD Zijn!)

Het sein (Groen) De trein mag afrijden met de snelheid van 40 KM/U

Bij de Dwergseinen komt ook Vrijvage rangeer er bij kijken! Dit betekend dat het emplacement (Met de seinen die Vrijgave rangeer hebben Vrij zijn gegeven!) Dit kan je zien met hulp van de WITTELAMP Laag aan de grond!


Hoog Gezet sein


Een hoog gezet sein zie je vaak!

Dit sein heeft het voordeel om de snelheden die op het baanvak gereden worden ook te kunnen hanteren. Er zijn vele soorten seinen!

Het sein (Rood) Zegt dat de machinist moet stoppen voor het rode sein en niet mag vertrekken.

Het Sein (Geel) Het sein geeft toestemming om te mogen afrijden Met 40 KM/U (Maar een Machinist moet wel op de seinen letten het volgende sein kan ROOD Zijn!)

Het sein (Geel Knipper) Dit is een ROZ Sein. Dat zegt dat de machinist op zicht moet rijden en niet harder mag dan 40 km/u

Het sein (Geel knipper Met getal) het sein word genaderd. Dan krijgt de machinist de opdracht om afteremmen naar de snelheid die in de kast word aangeven (Als er Geelknipper met een 6 staan dan moet de machinist dus afremmen naar 60!)

Het sein (Groen) De trein mag afrijden met de snelheid wat er op het baanvak gereden mag worden!

Met hoge uitzondering heeft Hoorn ook een vrijgave rangeer hoogsein. Dit betekent het zelfde als de Dwergseinen!

Voor goederentreinen hebben we ook nog de L En H Seinen! Deze hebben we ook bij in de Hogeseinen zitten. Deze gelden alleen voor goederentreinen en niet voor Reizigers!

Er bestaan ook voorseinen. Deze seinen kunnen alleen groen en Geel zeggen (Deze seinen staan vaak op enkel spoors lijnen!)


Foto’s van de seinen!

Maak jouw eigen website met JouwWeb